Paul Gommans

Paul Gommans 36, (WAO) is hoogbegaafd maar werd vanwege zijn dyslexie ten onrechte voor dom versleten. Een opleiding en een baan onder zijn niveau zorgden voor een bore-out: een ‘omgekeerde’ burn-out. Nu begeleidt hij zelf kinderen en volwassen met dyslexie, hoogbegaafd, hoogsensitief en beelddenkers.

 

Paul ging vanwege zijn dyslexie naar het speciaal onderwijs en werd kok. ‘Dyslexie betekent dom; zelf weet je niet beter, maar toch klopte het niet. Ik zag bijvoorbeeld op mijn werk dat het beter kon, maar was niet in staat om dat te verwoorden. Het leverde frustratie en toch ook verveling op. ‘Toen hij negentien jaar was, kreeg hij zijn eerste bore-out. Dat geeft dezelfde fysieke en psychische klachten als een burn-out. Een bore-out wordt echter niet veroorzaakt door stress, maar door verveling en onder je niveau functioneren. Na switchen van werkgever leek het beter te gaan, maar een paar jaar laten kreeg hij echter weer dezelfde klachten. ‘Tot dat moment dat ik op mijn 24ste het boek Slimmer dan je baas las. Opeens wist ik dat ik heel andere re-intergratietraject nodig had. Ik heb meteen het UWV gebeld.’

 

Via het keurmerk Blik op Werk kwam Paul te recht bij Bald Consulsting van Harry van Ingen.

 

Het inzicht en de erkenning van het probleem veranderde Pauls leven. ‘ik leerde inzien dat ik een andere manier van denken heb. En dat veel kinderen en volwassenen in dezelfde situatie zitten. Daarom heb ik mijn eigen bedrijf Spatial Thinking Consulting opgericht. Als personal coach bied ik oplossingen en geef advies aan ouders, leerkrachten, kinderen, werkgevers en werknemers. Ik vertaal als het ware die andere manier van denken van het kind, de persoon naar de volwassenen. Ook houd ik me bezig met re-integratie van mensen met hoogbegaafdheid, hoogsensitief, dyslexie, beelddenken, ADHD, autisme en meer. Voor iedereen geldt dat het zeer belangrijk is dat je talent herkend en ontdekt worden. Ook ik heb mijn talent gevonden en ben mezelf steeds aan het ontwikkelen. Ik heb een tweede kans gekregen, ‘aldus Paul, ‘en daar ben ik dankbaar voor.’

 


Als medewerker bij een BaldConsulting, landelijk opererend, loopbaanadviesbureau heeft hij zijn coachingsvaardigheden verder ontwikkeld.

 

Als rode draad door zijn loopbaan lopen de wens en het vermogen om mensen en organisaties aan het denken te zetten en in beweging te brengen, zowel op technisch, organisatorisch - als persoonlijk gebied. Zijn managementstijl staat in het teken van dienstbaar leiderschap, is voorts te typeren als bedrijfsmatig, praktisch, nuchter, bundelend en bouwend.

 

Sedert 2011 is hij als personal coach actief in zijn praktijk voor socratisch management- en ondernemerscoaching, SpatialThinking Consulting. Daarnaast is hij maatschappelijk actief in de politiek en JCI. Op luchtige wijze treedt hij op als facilitator, opdat mensen de kennis optimaal overgedragen krijgen.